Lekkages, we hebben er allemaal wel eens last van. Het kan heel vervelend zijn, zeker als u er pas laat achter komt. Dan kan er al heel wat schade ontstaan zijn. Je wil lekkages natuurlijk het liefst voorkomen. Maar wat als je toch een lekkage hebt? Hoe kom je erachter waar de lekkage precies zit en hoe kun je dat eigenlijk repareren? Wij vertellen je er graag meer over.

Hoe voorkom je een lekkage?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoewel je nooit zeker een lekkage kunt voorkomen, kun je altijd voldoende voorzorgsmaatregelen treffen zodat het risico op een lekkage verkleind wordt. Als u een plat dak heeft, is het bijvoorbeeld verstandig om het dak schoon te houden. Controleer ook regelmatig de leidingen. Zijn er plekken die gevoelig zijn voor waterschade? Zet daar dan geen spullen op de grond, maar berg ze wat hoger op. Mocht zich dan toch een lekkage voordoen, dan raken je spullen wat minder snel beschadigd.

Toch een lekkage: wat nu?

De meeste lekkages worden ontdekt in het plafond. Als je een lekkage hebt gezien, is de volgende stap het opsporen van de lekkage. Maar hoe kun je de lekkage ontdekken en hoe weet je precies waar het vandaan komt? Dit is een vak apart, en je kunt hier hulp voor inschakelen. Rudy Vermeeren is dé specialist op het gebied van lekkages en kan deze voor u opsporen. U kunt het natuurlijk ook eerst zelf proberen. De meest voorkomende lekkages zijn namelijk lekkages in de badkamer. Ontdek je bijvoorbeeld in de woonkamer een lekkage, dan is de kans groot dat deze van de badkamer komt. Bedenk je dan ook altijd eerst wat er boven de lekkage zit, dan weet je meteen waar je moet zoeken. Gaat het om de douche, dan zijn de kitnaden waarschijnlijk de boosdoener. Een lekkage door versleten kitnaden kun je herkennen aan druppels die er alleen zijn als iemand aan het douchen is of net gedoucht heeft. Als de druppels constant zijn en niet alleen als iemand aan het douchen is, dan is het waarschijnlijk de afvoerleiding. Dit kun je testen: draai de douchekraan open. Als het lekken erger wordt is het waarschijnlijk de afvoerleiding. Als deze niet erger wordt, zijn het de kitnaden.

Hoe moet ik deze lekkage repareren?

Gaat het om kitnaden die versleten zijn en is dit wat de lekkage veroorzaakt? Dan kun je dit natuurlijk zelf repareren door de naden opnieuw te kitten. In principe moeten de kitnaden om de twee jaar opnieuw gedaan worden om lekkages te voorkomen. Controleer regelmatig of je geen schimmel ziet. Als dit wel het geval is, is de kans op lekkage een stuk groter. Is de oorzaak van de lekkage echter een kapotte aan- of afvoerleiding, dan kunt u het beste een specialist zoals Rudy Vermeeren bellen. Deze kan de lekkage direct voor u verhelpen!