Elk jaar verbouwen duizenden mensen hun badkamer. Als jouw badkamer niet meer voldoet aan je eisen, dan is het voor jou ook tijd om je badkamer te verbouwen. Er zijn verschillende redenen om je badkamer eens om te gooien. Zo kan het zijn dat je net een huis gekocht hebt en de badkamer gewoon niet aan je eisen voldoen. Ook kun je deze vernieuwen als deze verouderd is. Of verwacht je misschien gezinsuitbreiding en is een grotere badkamer daarbij wel handig? Het is dan wel zo prettig om te weten waar je op moet letten bij het verbouwen van je badkamer! We geven je graag een aantal tips in deze blog.

Waar moet ik beginnen?

Je hebt waarschijnlijk heel veel plannen in je hoofd, maar weet niet zo goed waar je moet beginnen als je je badkamer gaat verbouwen. Het is slim om al je ideeën eens op papier te zetten. Begin hiermee bij de praktische zaken. Wat voor douche, toilet, wasbak en bad wil je? Heb je nog opbergruimte nodig? Als je dit eenmaal bepaald hebt, is het slim om na te denken over de stijl van de badkamer. Je kunt dan het beste inspiratie opdoen op verschillende websites, klusprogramma’s op tv of in tijdschriften. Maak bijvoorbeeld een moodboard zodat je precies weet hoe het eruit moet komen te zien. Wat voor indeling heb je in je hoofd? Denk hierbij aan de vloer en welke materialen je graag wil gebruiken. Ook erg handig als je spullen en accessoires gaat kopen!

Wat heb ik nodig?

Wat heb je nou precies nodig als je je badkamer gaat verbouwen? Tja, dat hangt natuurlijk van je plannen af! Als je voor een grote verbouwing gaat waarbij een andere ruimte omgebouwd wordt tot badkamer, dan heb je veel meer nodig dan bij de verbouwing van je huidige badkamer. Bij een nieuwe badkamer heb je natuurlijk ook isolatiemateriaal, leidingen en nog veel meer nodig. Als je je huidige badkamer gaat verbouwen moet je natuurlijk nieuw sanitair aanschaffen; dit is het allerbelangrijkste. Let hierbij goed op de afmetingen en de plaatsing van de leidingen. Je wil er achteraf namelijk niet achter komen dat het allemaal niet past… Ook moet je denken aan tegels en accessoires zoals spiegels, kastjes en handdoekstangen.

Hoeveel tijd ga ik kwijt zijn?

Hoeveel uur het duurt om je badkamer volledig te verbouwen, hangt natuurlijk ook af van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Gaat echt alles eruit of ga je een andere kamer ombouwen tot badkamer? Dan kun je wel rekenen op een week of 4. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel tijd je zelf aan de badkamer kunt werken en wanneer je een vakman inhuurt. Gemiddeld duurt het verbouwen van een badkamer ongeveer 2 à 3 weken.

Hoeveel kost het verbouwen van mijn badkamer?

Voordat je aan de verbouwing van je badkamer begon, heb je een lijst met je wensen en eisen gemaakt. Aan de hand hiervan kun je uitrekenen hoe duur het verbouwen van je badkamer wordt. Ook zijn de kosten van de verbouwing van je badkamer natuurlijk afhankelijk van wat je allemaal (laat) doen, en hoeveel je zelf doet en hoeveel je uitbesteedt aan een vakman. Houd er ook rekening mee dat als je het zelf doet het wellicht wat langer duurt! De gemiddelde kosten van een verbouwing van een badkamer liggen tussen de 6000 en 9500 euro.

Is de verbouwing van mijn badkamer aftrekbaar?

Veel mensen vragen zich dit af. Het gaat hier natuurlijk om de kosten die je maakt, en dan voornamelijk om het geld dat je leent om je badkamer te verbouwen. De Belastingdienst hanteert de regel dat je de rente die je over de lening voor de verbouwing van je badkamer betaalt, kunt aftrekken. De verbouwingskosten zelf zijn dus niet aftrekbaar.

Wie kan mijn badkamer verbouwen?

Ben je zelf niet zo handig of heb je er simpelweg de tijd niet voor? Dan is het slim om de verbouwing van je badkamer aan een vakman of aannemer uit te besteden. Dat is vooral slim voor het plaatsen van leidingen, sanitair en andere belangrijke aspecten in de renovatie. Zo kan de verbouwing van de badkamer een echte meerwaarde voor je woning opleveren! Rudy Vermeeren is zo’n vakman die samen met jou een plan op maat opstelt en vervolgens je badkamer geheel naar wens kan verbouwen. We horen graag hoe we je kunnen helpen!