Als je graag een carport wil laten plaatsen, dan moet je natuurlijk op een aantal dingen letten. Je wil graag dat de kwaliteit goed is en dat het er mooi uitziet. Wij vertellen je graag alles wat je moet weten over het kiezen, plaatsen en onderhouden van een carport. Maar allereerst: waarom zou je kiezen voor een carport?

Waarom een carport: drie goede redenen

 • De meeste mensen kiezen natuurlijk voor een carport ter bescherming van hun auto. Je auto wordt tegen weer en wind beschermd. Daarnaast biedt een carport op het gebied van bescherming van je auto nog een voordeel ten opzichte van een garage. Door de open vorm van de carport ontstaat er namelijk minder condensatie, waardoor er ook minder kans is op roest.
 • Daarnaast is er nog een voordeel ten opzichte van garages; de kosten. Garages zijn relatief duur vergeleken met carports. Wil je enkel je auto beschermen tegen neerslag, dan kun je dus het beste kiezen voor een carport.
 • Een carport biedt veel gemak. Natuurlijk kun je er je auto onder zetten, maar je kunt er ook even snel je fiets onder zetten als je aan komt rijden en daarna weer weg moet. Een carport heeft dan ook een multifunctioneel karakter.

Waar moet een carport aan voldoen?

Je hebt de keuze gemaakt om een carport te laten plaatsen. Dan is het natuurlijk goed om te weten waar een carport precies aan moet voldoen. Hoe groot, hoog, of breed moet een carport bijvoorbeeld zijn? En hoe ver moet deze van de scheidingslijn geplaatst worden? Dit zijn allemaal dingen waar je op moet letten.

 

 • Hoe groot moet een carport zijn? Je wil natuurlijk dat je auto erin past. Maar daarnaast wil je ook nog comfortabel uit kunnen stappen, en niet bang hoeven zijn dat je je deuren of spiegels beschadigt. Houd altijd rekening met een minimale afmeting van 3,6 x 7,2 meter. Kies altijd voor wat groter; mocht je in de toekomst een grotere wagen kopen, dan wil je natuurlijk dat deze er ook nog onder past. Wil je er twee auto’s onder kwijt? Dan verdubbel je dus de afmetingen. Het is wel belangrijk om te controleren met de gemeente waarin je woont wat de regels voor de afmetingen van de carport precies zijn.
 • Hoe ver moet de carport van de scheidingslijn af staan? Ook de regels hiervan wijken af per gemeente of zelfs per wijk. Het is verstandig om bij uw eigen gemeente na te vragen wat de voorwaarden voor het plaatsen van een carport precies zijn.

 

Welke materialen kies ik voor mijn carport?

Heb je eenmaal bepaald waar dat de carport moet komen te staan en hoe groot deze precies moet zijn, dan is het tijd om te bedenken hoe je carport eruit moet komen te zien. Welke materialen kies? Welk dak wil je op je carport hebben? Welk hout wil je gebruiken en welke balken en palen heb je dan nodig? De meeste mensen kiezen voor hout. Je kunt dan kiezen uit verschillende soorten hout. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Geïmpregneerd naaldhout;
 • Douglas hout;
 • Verlijmd hout;
 • Massief constructiehout.

Wat voor dakbedekking wil je op je carport?

Heb je een soort hout gekozen, dan is het tijd om te kiezen wat voor dak je erop wil hebben. Er zijn eindeloze mogelijkheden, het is maar net wat je mooi vindt en welke eigenschappen je belangrijk vindt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • IJzeren of PVC damwandplaten;
 • PVC golfplaten;
 • Dakshingles;
 • EPDM dakbedekking.

Wanneer is een carport vergunningsvrij?

Of een carport vergunningsvrij is, en of je dus een vergunning aan moet vragen of niet, hangt van een aantal dingen af. Allereerst hangt het af van de afmetingen van de carport en de regels die de gemeente daarover gesteld heeft. Het is altijd slim om dit bij je gemeente te controleren, maar je kunt het ook zelf van tevoren checken. Dit kan makkelijk online bij het omgevingsloket van de overheid.

Wat kost een carport?

Je wil natuurlijk voorbereid zijn op de kosten die een carport met zich meebrengt. Natuurlijk hangt dit af van de afmetingen; het is dus handig om te weten wat een carport per m2 kost. Bij Rudy Vermeeren kunt u altijd meer informatie aanvragen over de kosten van jouw specifieke carport.

Carport laten plaatsen? Schakel Rudy Vermeeren in!

Rudy Vermeeren is gespecialiseerd in tuininrichting en het plaatsen van carports. Wij bieden altijd maatwerk en geven u graag advies, waarna we de door u gewenste carport snel voor u plaatsen. Neem voor meer informatie contact met ons op door het contactformulier in te vullen of door te bellen naar +316 11 354 356.