Droomt u al jaren van de perfecte woning? Of heeft u geweldige ideeën voor uw eigen bedrijfspand? Dan kan een nieuwbouwproject uw wensen uit laten komen. Het kost veel tijd en geld voordat uw droomhuis is gerealiseerd en het is dan ook heel begrijpelijk dat er een aantal vragen bij u opkomen. Wat zijn nou eigenlijk precies de voordelen van het laten bouwen van een eigen huis? Wat kost het en hoe gaat het precies in zijn werk? In deze blog geven we u antwoord op al deze vragen.

Een eigen huis bouwen: hoe gaat dat in zijn werk?

Het laten bouwen van een eigen huis is natuurlijk een flink project. Het proces hangt een beetje af van wat voor soort huis u kiest. Kiest u voor een prefab woning of een casco woning? Wordt het een groot huis of juist redelijk klein? Deze factoren spelen allemaal mee bij het proces. Wel zijn er een aantal zaken die altijd de revue passeren bij het bouwen van een eigen woning. Zo moet er altijd een stuk grond worden uitgekozen. Deze kavel moet een woonbestemming hebben en natuurlijk voldoen aan al uw eisen en wensen. Kijk ook goed naar de voorschriften, want er zijn vaak eisen wat betreft hoogte en diepte van het huis, het aantal parkeerplaatsen en de dakhelling. Ook eisen wat betreft kleur, materiaal en bouwstijl zijn vaak vastgelegd. Houd dus goed in de gaten of deze eisen aansluiten bij uw wensen. Vervolgens is het goed om al uw wensen te inventariseren. Bent u niet meer zo goed ter been? Zorg dan voor een gelijkvloerse woning. Of verwacht u juist een gezinsuitbreiding? Dan zijn extra slaapkamers van belang. Ook het financiële gedeelte is belangrijk bij het laten bouwen van een eigen huis. Natuurlijk moet uw nieuwbouwproject worden gefinancierd. Ga dus in gesprek met uw bank om te bespreken hoeveel geld u kunt lenen. Als de overeenkomst is getekend kunt u de hypotheek daadwerkelijk afsluiten. Nu de financiering is geregeld, kunt u uw woonwensen helder in kaart brengen en deze bespreken met een architect. Het is belangrijk om zowel het ontwerp als het budget goed af te stemmen met de architect. Vervolgens zorgt een aannemer ervoor dat het ontwerp wordt gerealiseerd.

Voordelen van het bouwen van een eigen huis

Het meest voor de hand liggende voordeel van het laten bouwen van een eigen huis is natuurlijk het compleet laten uitkomen van al uw wensen. U kunt uw hele woning precies zo indelen hoe u dat voor ogen heeft. Droomt u bijvoorbeeld van een grote, lichte woonkeuken? Of heeft u liever een prachtige, grote woonkamer voor gezellige avonden met vrienden? Dit kan allemaal worden gerealiseerd wanneer u kiest voor een nieuwbouwproject.

Bovendien hebben nieuwe huizen de eerste jaren weinig onderhoud nodig. Hier bent u dus niet veel kosten aan kwijt. Ook zijn nieuwe woningen meestal goed geïsoleerd. Het kost natuurlijk even tijd, maar het is het wachten zeker waard.

Wat kost het bouwen van een eigen huis?

Vanzelfsprekend is de prijs van het laten bouwen van een huis helemaal afhankelijk van uw wensen. De grootte, de materialen, de kavel en het ontwerp spelen allemaal mee in de uiteindelijke kosten van uw huis. Wel is er altijd sprake van grondkosten per vierkante meter, deze verschillen per provincie, stad en straat. Ook zijn er altijd ontwerpkosten, bouwkosten, aansluitingskosten, verzekeringen en onvoorziene kosten. Ook de inrichting brengt kosten met zich mee. Het is dus belangrijk om u hier eens goed in te verdiepen en te berekenen hoeveel geld u nodig heeft.