Als u merkt dat uw dak zijn beste tijd heeft gehad, is het tijd om de dakbedekking te vervangen. Doe dit het liefst zo snel mogelijk, omdat uw dak een belangrijk onderdeel van uw huis is. Een dak is erg kwetsbaar en u zit natuurlijk niet te wachten op lekkages of andere gebreken. Wat moet u weten over het renoveren van uw dak?

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Het renoveren van een dak valt onder het onderhoud van een woning. Voor een renovatie van uw dak geldt eigenlijk altijd: hoe vroeger hoe beter. Wanneer kleine gebreken zich voordoen, zoals verschoven dakpannen of kleine scheuren, kan dit vaak nog worden opgelost met een dakreparatie. Is het dak echter versleten of is de schade groter, dan is het belangrijk dat het dak zo snel mogelijk wordt gerenoveerd. U kunt denken aan beschadigde dakpannen, stormschade, vochtige plekken en ga zo maar door. Dit kan worden veroorzaakt door te weinig onderhoud, maar bijvoorbeeld ook door het weer. U heeft er dus niet altijd invloed op. Ook nemen dakpannen steeds meer vocht op. Dit gaat u merken in huis als het binnen klam aanvoelt en als het schilderwerk verslechtert.

Waarom kiezen voor een dakrenovatie?

Renoveert u uw dak niet op tijd, dan is de kans groot dat de kosten steeds hoger oplopen. Bestaande gebreken brengen namelijk weer nieuwe gebreken met zich mee. Een dakrenovatie betekent niet direct dat het hele dak wordt vervangen. Er is ook een kans dat een deel van het dak wordt gerenoveerd. U kunt er ook voor kiezen om elk mankement op te lossen met een dakreparatie, maar uiteindelijk bent u voor veel kleine klussen meer geld kwijt dan voor een eenmalige renovatie. Laat u helemaal niks aan uw dak doen, dan is er de kans dat de dakconstructie wordt aangetast. Een renovatie is nog altijd goedkoper dan het plaatsen van een nieuw dak.

Waar moet ik op letten bij een dakrenovatie?

Een belangrijk aspect van een dakrenovatie is het hebben van de juiste vergunningen. Voor het vervangen van alleen de dakbedekking is dit niet nodig maar als er echt dingen aan het dak worden veranderd, zoals een uitbreiding, is dit wel noodzakelijk. U kunt een vergunning aanvragen bij de gemeente. Twijfelt u of een vergunning nodig is? Vraag dit dan altijd eerst goed na bij uw gemeente. Vraag een vergunning ook altijd op tijd aan, het kan soms maanden duren voor u uw vergunning binnen hebt. Check ook altijd even of u recht heeft op subsidie. Soms heeft u bij duurzame maatregelen aan uw huis recht op subsidie van de gemeente. Isolatie van een dak is bijvoorbeeld erg duurzaam. Ook voor uzelf is dit fijn, aangezien de energierekening met een geïsoleerd dak enorm daalt.

Wat kost een dakrenovatie per m2?

De kosten voor een dakrenovatie verschillen enorm. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor soort dak u heeft en hoe groot dit is. Ook is er een groot verschil tussen het renoveren van het hele dak en het renoveren van een deel van het dak. Gemiddeld kost een dakrenovatie van een plat dak ongeveer 1800 euro en van een schuin dak ongeveer 5000 euro. Hoe eerder u het dak laat renoveren als het aan het verslechteren is, hoe lager de kosten zijn. Maar wat kost een dakrenovatie per m2? Gemiddeld kost het renoveren van een dak tussen de 30 en 110 euro per vierkante meter. Het gemiddelde dakoppervlak in Nederland is 50 m2.

Rudy Vermeeren renoveert uw dak

Denkt u dat het tijd is om uw dak te renoveren? Heeft u mankementen gezien en maakt u zich zorgen? Schroom dan niet om Rudy Vermeeren te bellen voor de nodige dakrenovatie. Neem contact met ons op en wij kijken vrijblijvend wat we voor u kunnen doen en wat dit gaat kosten.