Wil je graag een terras in je tuin aanleggen? Als je een beetje handig bent, kun je dit ook zelf. Je moet dan echter wel op een aantal dingen leggen, als je graag een terras wil waar je nog jaren van kunt genieten. Leg in het voorjaar je terras aan, zodat je er de volle zomer van kunt genieten! We geven je graag een aantal tips voor het bestraten van een terras in je tuin!

Tip 1: een goed begin is het halve werk

Zoals bij alle zaken, is een goed begin het halve werk. Dat geldt ook als je terrastegels in je tuin wil gaan leggen! Zorg dus dat je in ieder geval bovenstaande dingen bij de hand hebt; dan weet je dat je alles hebt om een terras aan te kunnen leggen. Om goed te beginnen is het slim om een ontwerp te maken. Maak een tekening van je tuin op schaal en zet deze afmetingen ook direct af in je tuin. Maak de ruimte waar je je tegels wil gaan leggen helemaal vrij, zodat je kunt gaan beginnen met het uitgraven van je terras!

Tip 2: neem de tijd

Je moet niet verwachten dat het zelf aanleggen van een terras in één dag gebeurd is. Als je je terras hebt uitgegraven en deze holte opgevuld hebt met ophoogzand, moet je het goed nat maken. Het is dan belangrijk dat je het minstens een halve dag laat inwateren; een hele dag is eigenlijk nog beter. Zo heb je een goede, solide basis voor je terras. Doe je dit niet en ga je meteen door, dan is de kans groot dat je terras gaat schuiven. Heb je dit gedaan, dan kun je beginnen met het opstellen van de afwatering; ook dit is erg belangrijk en kun je doen met een waterpas en piketpaaltjes en touw. Gebruik ook altijd de waterpas, zodat je zeker weet dat alles straks recht ligt.

Tips voor het leggen van betontegels

Als je de basis gelegd hebt, is het tijd voor de bestrating! Je kunt kiezen voor heel veel verschillende soorten stenen, zo kun je je terras met klinkers leggen, maar ook met natuursteen. Dat is helemaal afhankelijk van hoe jij de uitstraling van je tuin wil hebben. Houd er wel rekening mee dat verschillende tegels verschillende manieren hebben waarop ze het best gelegd kunnen worden! Laat je hierover goed adviseren. De meeste mensen kiezen voor betontegels. Deze zijn groot en hebben een moderne uitstraling, daardoor zijn ze erg populair. Het leggen van betontegels is ook zeker niet moeilijk. Dit doe je op de volgende manier:

  • Stap 1: begin aan de rand van je huis en leg de eerste tegel tegen de hoogste kantopsluiting aan.
  • Stap 2: til de tegel horizontaal boven het zandbed en leg de tegel er voorzichtig op. Doe dit erg nauwkeurig en blijf controleren of alles recht ligt! Je herhaalt dit met de volgende tegels, natuurlijk altijd met beleid.
  • Stap 3: heb je een aflopend terras, sla dan met een rubberen hamer de tegels steeds een beetje dieper, zodat je terras geleidelijk aan afloopt. 

Tips voor het leggen van stenen, klinkers en kinderkopjes

Wil je je terras graag bestraten met onregelmatig gevormde sierbestrating zoals klinkers of kinderkopjes? Dan is dit een grotere uitdaging dan als je zou kiezen voor betontegels. Deze stenen moeten namelijk echt één voor één op de plaats getikt worden. Er moet met de hand een geul gegraven worden en vervolgens moeten de stenen er met een rubberen hamer, het liefst met één tik, in geslagen worden. Gebruik je kinderkopjes of andere vierkante stenen? graaf dan geen geul maar graaf een apart gat voor elke steen die je legt. Je bent er dus een stuk langer mee bezig!

Tips voor de afwerking van je terras

Na een paar dagen werken in de tuin liggen je tegels er vast strak bij! Dan is het tijd voor de afwerking. Hierbij moet je natuurlijk denken aan het strooien van voegzand. Dit is erg belangrijk! Ook hier is het belangrijk om tip 2 in acht te nemen: neem de tijd! Het duurt soms wel een week voordat al het zand goed in de voegen zit en alles ingelopen is. Veeg het zand dus zomaar weg. Met deze tips zul je deze zomer heerlijk kunnen genieten van je terras!